Dogovor poslodavaca i sindikata

Bez autora
Feb 09 2011

Posle pet godina, Unija poslodavaca potpisala je sa predstavnicima Samostalnog sindikata i Sindikata "Nezavisnost" poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Opšti kolektivni ugovor za te grane.Tim kolektivnim ugovorom obuhvaćeno je 119.000 radnika, a pregovori su trajali pet godina. Između ostalog, dogovoreno je da najniža cena toplog obroka bude 20 odsto minimalne zarade i da najniži regres bude u vrednosti prosečne zarade.

Dogovor poslodavaca i sindikataPredstavnici Unije poslodavaca, Samostalnog sindikata i sindikata "Nezavisnost" potpisali Opšti kolektivni ugovor u oblasti poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede. Kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog nemaju alternativu, poručio ministar Rasim Ljajić.

Posle pet godina, Unija poslodavaca potpisala je sa predstavnicima Samostalnog sindikata i Sindikata "Nezavisnost" poljoprivrede, prehrambene, duvanske industrije i vodoprivrede Opšti kolektivni ugovor za te grane.

Tim kolektivnim ugovorom obuhvaćeno je 119.000 radnika, a pregovori su trajali pet godina.

Između ostalog, dogovoreno je da najniža cena toplog obroka bude 20 odsto minimalne zarade i da najniži regres bude u vrednosti prosečne zarade.

Komentarišući postizanje dogovora, ministar rada i socijalne politike Rasim Ljajić rekao je da kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog nemaju alternativu i dodao da svi štrajkovi i protesti na kraju moraju da se završe nekom vrstom dogovora.

"Idealno bi bilo da svima možemo da povećamo plate i penzije, ali, nažalost, mi tih para nemamo", rekao je Ljajić i dodao da je bolje pregovarati nego gubiti vreme u nečemu za šta se unapred zna da mora biti završeno kompromisnim rešenjima.

Ljajić je kao primer naveo današnje zaključivanje granskog kolektivnog ugovora u oblasti poljoprivrede, o čemu su, kako je rekao, razgovori ranije često propadali.

Prema njegovim rečima, najbolje rešenje problema je da svi sednu za sto, dogovaraju se i traže realna rešenja.

Upitan kako komentariše poslednja poskupljenja osnovnih životnih namirnica i porast siromaštva u Srbiji, Ljajić je naveo da je obaveza države da u uslovima ekonomske krize obezbedi bar socijalnu sigurnost za najugroženije kategorije stanovništva.

"Bez porasta proizvodnje i izvoza ne možemo očekivati ubrzani tempo ekonomskog rasta i rasta društvenog proizvoda", rekao je Ljajić.

Zakon o socijalnoj zaštiti u martu

Prema njegovim rečima, siromaštvo je posledica globalne ekonomske krize i rasta maloprodajnih cena u Srbiji koje se povećavaju zbog rasta cena na svetskom tržištu i rasta cena energenata.

Ljajić je izjavio da je siguran da će predlog Zakona o socijalnoj zaštiti biti u martu usvojen u Skupštini Srbije.

Prema njegovim rečima, zakon će omogućiti da broj građana koji primaju materijalnu pomoć bude 39 odsto veći.

U decembru prošle godine, 70.000 porodica primalo je materijalnu pomoć, a posle usvajanja zakona pomoć bi trebalo da prima više od 100.000, rekao je Ljajić.

Zakon je prošao kroz široku javnu raspravu i oko 2.500 ljudi učestvovalo je u debatama, ukazao je Ljajić.

Kad je reč o eventualnim izmenama Zakona o radu, Ljajić je rekao da su još udaljene pozicije svih socijalnih partnera i da izmena neće biti, dok se ne postigne saglasnost svih u socijalnom dijalogu.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik